Оживява пазарът на имоти, цените се покачват

Още през 2014 г. се забеляза известен ръст на нивата по тримесечия в големите градове, като тази тенденция се запазва. Активизирането се обуславя от няколко фактора, като най-важният остава продължаващият спад на лихвите по депозитите и общото усещане за несигурност на банковата система, независимо, че не се очакват реални нови сътресения в този сектор. С времето привлекателността на депозита се изгуби. И макар спестяванията на хората в банките да са гарантирани, забавянията в изплащането и липсата на бързо решение на проблема с КТБ създаде усещане у много клиенти, че има по-сигурни варианти за съхранение на парите. Опцията за покупка на имот е най-позната на потребителите и носи минимален риск, което я прави и най-честият им избор. В допълнение към това ниските цени в момента и тенденцията към покачване ще реализира отложените покупки с цел „да купим по-късно, ще бъде по-евтино“. Голяма част от купувачите ще изберат сделка скоро, тъй като нивата вече се оттласкват от най-ниските си стойности.

Отдаването под наем на даден имот носи в пъти по-добра ликвидност от съхранението на парите на депозит, тъй като лихвите в момента не надхвърлят 2%, а има очаквания за допълнително понижение. Новината за намерението на регионалното министерство да санира безплатно панелни жилища допълнително ще засили интереса към тези имоти, а и евентуално ще стабилизира цените им.

Друг ефект от растящата активност ще бъде все по-силно осезаемият недостиг на качествено строителство, като ще минат поне няколко години, докато на пазара се появят достатъчно проекти, удовлетворяващи напълно търсенето и критериите на клиентите. Много сделки не се реализират, просто защото купувачите не намират имотите, които търсят. Необходимостта от нови проекти се усеща от известно време, но през 2015 г. ще се засилва. Пред инвеститорите днес стои предизвикателството за избор на терен, като възможностите  са основно две – или да открият качествена, свободна локация, или да разчистят застроени терени, на които могат да бъдат издигнати нови постройки.

В момента хората наистина подбират в какъв имот да вложат своите пари.

Активните купувачи са млади семейства или хора, продали имота си, търсещи да купят друго, по-голямо жилище. На възрастова основа съществуват два профила купувачи. Първият е на млади хора, до 35-годишна възраст, с добри позиции и постоянна работа, които купуват първия си жилищен имот. Вторият тип купувачи са по–улегнали, на възраст 45-50 години, чиято причина за покупка на имот е инвестиция.

Двустайните апартаменти са атрактивни и по-лесни за отдаване под наем и по тази причина в момента се търсят главно за инвестиция. Най-търсените за покупка имоти през 2014 г. са тристайните и двустайните жилища, които заемат от около 70% от реализираните продажби. Около 70% е и делът на купувачите, които осъществяват покупката си чрез лични средства в рамките на 2014 г. Средните пазарни цени на жилища варират около 650 -750 евро на кв./м.

bnews.bg

Подробно

Пазарът на жилища в затворени комплекси – интересът е все по-голям

Сигурност, среда, зеленина, удобства и локация – това са основните фактори, които движат ръста при търсенето на имоти в затворени комплекси през последните години. Обикновено жилищата в тези комплекси се продават в голямата си част “на зелено” заради по-слабото предлагане в сегмента, а купувачите са предимно семейства с деца с по-високи доходи, които търсят жилище за собствено ползване или за инвестиция.

Годината се очертава да е активна за пазара, а инвеститорите вече се опитват да отговарят на нарасналото търсене, коментират за Investor.bg от консултантската компания Colliers. Три комплекса са в процес на строителство, а инвеститорите в още четири са обявили намеренията си да стартират проектите.

Затворен комплекс – къде?

Топ 3 на факторите при избор на жилище са: район, функционално разпределение и добро съотношение цена/качество. Следват наличие на паркомясто, зелени площи, детски площадки и места за отдих, бърз достъп до ключови артерии, и не на последно място, обкръжаваща среда (включително социална) и усещане за простор, посочват от компанията. При изграждането на подобни комплекси най-важно е локациите да се избират според качеството на инфраструктурата, комуникативността и близостта до главни пътни артерии и наличието на обществен транспорт.

Търсене и предлагане

Търсенето в средно висок и висок клас комплекси през първата половина на 2015 г. се запазва спрямо 2014 г., отчитат от компанията. Броят на сделките за периода е сравним с този от втората половина на 2014 г., но с 30% по-висок спрямо същия период на миналата година, като най-значителен ръст отбелязват продажбите на апартаменти с три спални и къщи.

Търсенето продължава да изпреварва предлагането, което доведе и до връщането на интереса към сделките на етап строеж. Близо 40 на сто от всички реализирани продажби за първите шест месеца на 2015 г. са „на зелено“, отчитат още от компанията. Същевременно ръстът на предлагането е само 1% .

Без сериозни ценови движения

Съществена промяна в цените не се наблюдава. Реализираните сделки през първата половина на 2015 г. на жилища в средно висок и висок клас комплекси са при средна цена за апартамент с две спални от 150 хил. евро, апартамент с три спални от 180 хил. – 200 хил. евро и къщи от над 250 хил. евро с включен гараж или паркомясто, в зависимост от типа, размера, удобствата и локацията на комплекса.

Продължава да намалява и разликата между офертна и покупна цена заради сближаването на очакванията на купувачите и продавачите. Средната отстъпка за жилищен имот спада до 6% през първото полугодие на 2015 г. спрямо 2014 г. Заради ограниченото предлагане на вторичния пазар има опит и за по-голямо увеличение на цените.

Автор Миглена Иванова

Подробно

„Очакванията за продажбите на недвижими имоти на руски граждани във връзка със ситуацията в Русия и Украйна и обезценяването на руската рубла могат да се развият в две напълно противоположни посоки – в свиване на покупките или обратно – в тяхното покачване.“ Това е записано в анализ на „Сдружение брокери на имоти“ на тенденциите в развитието на пазара на недвижими имоти в България през сезона пролет-лято 2014 г., цитиран от БТА.

Анализът е на база анкети с членове на Сдружението от Пловдив, София, Габрово, Варна, Бургас, Банско, Поморие. Брокерите от Варна и Бургас са оптимисти и очакват тенденциите от 2013 г. да се запазят. Според тях при ваканционните имоти по Черноморието купувачи ще останат рускоговорящи граждани, като евентуално може да се очаква лек ръст на инвестициите в жилищни имоти предвид девалвацията на рублата спрямо щатския долар и еврото.

Основни клиенти – купувачи в градовете, ще бъдат българите, работещи в чужбина, голяма част от които през този период се завръщат за период до един месец и с цел да инвестират спестени от тях суми в недвижими имоти. Нова тенденция е възрастни купувачи да инвестират средствата от продажба на земеделски земи в маломерни жилища с инвестиционна цел. Очакват се спорадични сделки в центъра на малките градове на пазарни цени на жилища с добра ликвидност, местоположение и в много добро състояние.

Основните клиенти са тези с добри доходи и спестявания, изчакали нивата на цените да спаднат до нивата от 2005-2006 г.

Търсят се и качествено ремонтирани имоти на британски граждани, които напускат страната ни. Наблюдава се лек ръст в инвестициите в производствени терени за строителство на малки складови бази и производствени помещения.

Източник: vesti.bg

Подробно

Близо 70% от новите сгради са къщи, а най-много от новите жилища са двустайни. Това показват данните на Националния статистически институт  за новото строителство между октомври и декември 2013 г.

По предварителни данни броят на въведените в експлоатация новопостроени жилищни сгради е 576, с 15.2% по-малко, отколкото през същото тримесечие на 2012 г. Намалението на жилищата в тях е с една пета.

Най-голям дял имат къщите (67.3%), следвани от жилищните кооперации (15.3%), като в сравнение с четвъртото тримесечие на 2012 г. броят им намалява съответно с 67 и 38, докато новопостроените вили се увеличават с 9.

Най-много жилищни сгради са въведени в експлоатация в областите Варна – 111 сгради с 551 жилища в тях, Бургас – 94 сгради със 728 жилища, и Пловдив – 77 сгради с 264 жилища.

Подробно

Ръстът в цените на жилищните имоти у нас може да се завърне в рамките на следващите две години, но към момента редица икономически фактори не позволяват на пазара да се раздвижи.

Това мнение споделиха от базираната в Лондон консултантска компания Knight Frank по повод публикувания наскоро индекс за глобалния жилищен пазар. Според индекса страната ни се нарежда на шесто място в света по понижение на цените за първото тримесечие на годината.

През първото тримесечие на тази година българският пазар отбеляза девето поредно тримесечие на спад в тези цени, когато те се понижиха с 2,3%.

По наше мнение пазарната активност застина поради две основни причини, коментира Кейт Евърет-Алън, партньор в Knight Frank.
От една страна купувачите на имоти в страната са изправени пред инфлация и висок ръст на безработицата, като и двата фактора имат негативно отражение върху разполагаемите приходи, обяснява тя.
„От друга страна мащабните чуждестранни инвестиции все още не са се завърнали на ключовите пазари в София и по Черноморското крайбрежие.“
Още по темата
Слабият ипотечен пазар и икономика – основни причини за спада при жилищата у нас.
От компанията обаче предвиждат, че има предпоставки тази негативна ситуация да се промени.
Въпреки това ситуацията се подобрява, като ръстът на БВП е прогнозиран да достигне 4,5% през 2012 г. Безработицата ще се понижи, спад се очаква и при инфлацията, след като цените на суровините започнат да падат.
Тези индикатори показват, че ценовата инфлация може да се завърне към положителен ръст през следващите две години, прогнозират от компанията.

Източник: Investor.bg

 
Подробно

Съживяване на пазара на жилищно кредитиране и 25% ръст на запитванията за жилищни кредити през първото тримесечие на 2013 г. отчита Пощенска банка. Институцията представи първия си доклад за жилищно кредитиране.

„Ръстът на запитванията, който банката регистрира, идва основно от големите градове и столицата. Като цяло пазарът на жилищни кредити достигна исторически едни от най-ниските нива на лихвите за жилищни кредити в левове. Анализите ни показват, че през първото тримесечие на годината продължава да нараства търсенето на левови кредити, като процентът на левовото жилищно кредитиране достигна нива от 74.5% за първото тримесечие на 2013 г. при около 50% за 2012 г. Очакваме тази тенденция да се запази и да преминем границата от 80% левово кредитиране до края на годината“, коментира Румен Радушев, ръководител на управление „Жилищно кредитиране“.

Според най-прясното изследване на финансовия консултант „Моите пари“ обаче домакинствата не предприемат инвестиционни начинания за покупка на жилища в очакване и на допълнително намаление на цените на имотите и придържайки се към ограниченото потребление.

През март само три банки са били по-активни в пускането на нови условия за жилищни кредити – Райфайзенбанк, Пощенска банка и Societe Generale Експресбанк. Алфа банк, Токуда банк и Банка ДСК са удължили промоцията си. През април ОББ удължи промоционалната си оферта, Уникредит Булбанк и СИБанк започнаха нови кампании за ипотечни заеми.

Наблюденията на консултантската компания „Кредит център“ показват, че клиентите, които все пак купуват, във все по-голяма степен проявяват интерес към заеми с фиксирана лихва за определен първоначален период. При това търсенето е за възможно по-дълъг такъв срок – минимум три години.“

Според последните резултати от редовната анкета сред банките, която БНБ провежда всяко тримесечие, за периода януари – март 2013 г. банките са имали нагласи за облекчение на условията за кредитиране в еднаква степен на жилищните и на потребителските кредити. Облекченията, които се правят в кредитните стандарти, на този етап са в количествените критерии – отстъпки и намаления в лихви, такси, комисиони. Остават в сила изискванията работната заплата да се получава в съответната банка, през нея да се плащат битовите сметки и др.

По данни на Пощенска банка средният размер на усвоените кредити в евро за първото тримесечие е 29 000 евро – много близък до средния размер за 2012 г. и с 10 000 евро под нивата от пика в края на 2008 г.

София продължава да е основният град за жилищното кредитиране с над 40% от общо отпуснатите обеми. Следват Пловдив, Варна и Бургас с над 15%.

Жилищните кредити в размер до 20 000 евро продължават да са най-предпочитаните с дял от 40.6% през първото тримесечие, като бележат лек спад в сравнение с 2012 г.

Запазва се тенденцията от 2012 г. най-голям процент от кредитите да са със срок над 25 години.

 

Източник : www.dnevnik.bg

Подробно

Идва време, в което ясно ще се отделят сегменти на имоти с плавно понижение на цените и такива с плавно повишение.

Цените на имоти, строени преди 30-40 години като панелните блокове, ще вървят надолу. Такава тенденция се оформя и при ваканционните жилища. От друга страна, цените на жилища на доказани строители, които са сравнително нови, тухлени, ще вървят плавно нагоре за кратък период от време. Тези процеси текат паралелно или иначе казано – цените в момента се “наместват.

Възможно е леко покачване на цените на жилища в качествени сгради, строени през последните няколко години. То ще се случи поради липсата на такива имоти на пазара. Истината е. че качествени имоти се намират все по-рядко. 

Не са малко и сградите, които смениха собствениците си – нови инвеститори заместиха вече фалиралите такива. Има и сгради, които просто стоят недовършени. Съществува дефицит на готови нови апартаменти за продажба. Тревожен е въпросът за панелните блокове, коитозаемат повече от 70% от жилищния фонд. Как ще се решат конструктивните проблеми и ремонт на връзките? Отговор на този въпрос няма.

Ако имате пари – купете си имот, ако нямате – живейте под наем, съветват експерти. Все по-малко best pokies хора взимат кредит от банка и ипотекират имотите си. Бумът на кредитите отмина. И все пак – малко са хората, които могат да закупят имот без кредит. Банките вече внимателно обследват кредитоискателите kasyno poland и отпускат заеми само на хора, при които рискът е сведен до slots online минимум.

За хората, които имат спестени пари, е по-изгодно да купят имот, вместо да държат парите си на депозит. Това е така поради една много съществена причина – ръстът на инфлацията расте всяка година. Инфлацията най-често се задържа на нива 4-5%. Такива или по-малки са нивата на лихвите по паричните депозити, които предлагат банките. Цените на имотите следват този ръст. Имотът е добра инвестиция, защото не губи цената си, от една страна, а от друга – носи приходи от наем, който макар и сравнително малък все пак плаща режийните разходи, данъците и таксите.

За хората, които нямат сигурни, големи и постоянни доходи, е чиста лудост да живеят зле, за да изплащат и поддържат някакъв имот, обяснява брокерът. Това би ограничило свободата им на избор и качеството на живот в много отношения.

По pariteni.bg

Подробно

През второто тримесечие на 2012 г. местните администрации са издали разрешителни за строеж на 1 228 жилищни сгради с 3 557 жилища в тях и с 472 081 кв. м разгъната застроена площ (РЗП), на 41 административни сгради/офиси с 22 838 кв. м РЗП и на 1 288 други сгради с 552 242 кв. м РЗП. Спрямо предходното тримесечие издадените разрешителни за строеж на жилищни сгради се увеличават с 41.5%, жилищатав тях – с 83.0%, и застроената им площ – с 67.5%. Нарастване се наблюдава и на броя на административните сгради със 17.1% и на другите сгради – с 27.0%, като разгънатата им застроена площ също се увеличава съответно с 61.7 и 22.8%.

P6092238В сравнение с второто тримесечие на 2011 г. издадените разрешителни за строеж на нови жилищни сгради са с 6.9% по-малко, но жилищата в тях са повече със 17.3%. Административните сгради намаляват с 38.8%, а другите видове сгради – с 6.3%. Регистрирано е увеличение на РЗП на жилищните сгради с 8.9% и на другите сгради – с 24.9%, докато при административните сгради РЗП намалява с 47.1%.

Най-голям брой разрешителни casino francais bonus за строеж на ???????????? ???????? нови жилищни сгради са издадени в следните области: Пловдив – 179, Бургас – 177, Варна – 114, София – 103, и София (столица) – 89. Най-много жилища предстои да бъдат започнати в pokies for fun областите: Бургас – 1 584, Варна – 466, София (столица) – 268, Пловдив – 252, и Благоевград – online pokies 4 casino u 129.
През второто тримесечие на 2012 г. е започнал строежът на 683 жилищни сгради с 2 105 жилища в тях и с 251 701 online casino site кв. м обща застроена площ, на 20 административни сгради/офиси с 5 708 кв. м РЗП и на 579 други сгради с 269 870 кв. м РЗП. Спрямо предходното тримесечие броят на започнатите жилищни сгради е със 78.8% повече, жилищата в тях – с 66.8%, и общата им застроена площ – с 56.0%. Увеличение е регистрирано и на започнатите административни сгради със 17.6%, но тяхната РЗП намалява с 9.1%. Броят на започнатите други сгради нараства с 47.0%, а общата им застроена площ – с 4.6%.
В сравнение с второто тримесечие на 2011 г. броят на започнатите нови жилищни сгради е с 6.7% по-малко, а жилищата в тях – с 1.0%. Административните сгради намаляват с 44.4%, и другите видове сгради – с 14.6%. Регистриран е спад на РЗП на жилищните сгради с 8.0% и на административните сгради – със 72.8%, докато при другите сгради РЗП се увеличава с 3.8%.
Строителството на най-голям брой нови сгради е започнало в областите: Бургас – 106 жилищни и 38 други сгради; Варна – 89 жилищни и 57 други сгради; София – 67 жилищни и 37 други сгради; Пловдив – 64 жилищни и 44 други сгради; София (столица) – 56 жилищни и 22 други сгради

moreto.net

Подробно