Оживява пазарът на имоти, цените се покачват

Още през 2014 г. се забеляза известен ръст на нивата по тримесечия в големите градове, като тази тенденция се запазва. Активизирането се обуславя от няколко фактора, като най-важният остава продължаващият спад на лихвите по депозитите и общото усещане за несигурност на банковата система, независимо, че не се очакват реални нови сътресения в този сектор. С времето привлекателността на депозита се изгуби. И макар спестяванията на хората в банките да са гарантирани, забавянията в изплащането и липсата на бързо решение на проблема с КТБ създаде усещане у много клиенти, че има по-сигурни варианти за съхранение на парите. Опцията за покупка на имот е най-позната на потребителите и носи минимален риск, което я прави и най-честият им избор. В допълнение към това ниските цени в момента и тенденцията към покачване ще реализира отложените покупки с цел „да купим по-късно, ще бъде по-евтино“. Голяма част от купувачите ще изберат сделка скоро, тъй като нивата вече се оттласкват от най-ниските си стойности.

Отдаването под наем на даден имот носи в пъти по-добра ликвидност от съхранението на парите на депозит, тъй като лихвите в момента не надхвърлят 2%, а има очаквания за допълнително понижение. Новината за намерението на регионалното министерство да санира безплатно панелни жилища допълнително ще засили интереса към тези имоти, а и евентуално ще стабилизира цените им.

Друг ефект от растящата активност ще бъде все по-силно осезаемият недостиг на качествено строителство, като ще минат поне няколко години, докато на пазара се появят достатъчно проекти, удовлетворяващи напълно търсенето и критериите на клиентите. Много сделки не се реализират, просто защото купувачите не намират имотите, които търсят. Необходимостта от нови проекти се усеща от известно време, но през 2015 г. ще се засилва. Пред инвеститорите днес стои предизвикателството за избор на терен, като възможностите  са основно две – или да открият качествена, свободна локация, или да разчистят застроени терени, на които могат да бъдат издигнати нови постройки.

В момента хората наистина подбират в какъв имот да вложат своите пари.

Активните купувачи са млади семейства или хора, продали имота си, търсещи да купят друго, по-голямо жилище. На възрастова основа съществуват два профила купувачи. Първият е на млади хора, до 35-годишна възраст, с добри позиции и постоянна работа, които купуват първия си жилищен имот. Вторият тип купувачи са по–улегнали, на възраст 45-50 години, чиято причина за покупка на имот е инвестиция.

Двустайните апартаменти са атрактивни и по-лесни за отдаване под наем и по тази причина в момента се търсят главно за инвестиция. Най-търсените за покупка имоти през 2014 г. са тристайните и двустайните жилища, които заемат от около 70% от реализираните продажби. Около 70% е и делът на купувачите, които осъществяват покупката си чрез лични средства в рамките на 2014 г. Средните пазарни цени на жилища варират около 650 -750 евро на кв./м.

bnews.bg


Оставете съобщение